Balog Zoltán átadta a Vásáry Tamás Ösztöndíjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon első alkalommal adta át a Vásáry Tamás Ösztöndíjakat Budapesten, amellyel a tárca fiatal zeneszerzőket és zenészeket kíván támogatni, valamint az önkéntes tevékenységre hívja fel a figyelmet. Az ösztöndíjasok egy éven keresztül havi nettó 100 000 forint támogatásban részesülnek.

Az ösztöndíjat zenei kategóriában Hegedüs Petra, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet klarinét szakos hallgatója, önkéntes kategóriában Joó Beatris, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója vehette át.

Balog Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a két kategóriában közös, hogy mindkettő alapja az azonosulás.  Az a képesség, amely felülírja, megszűnteti a közönyt, és értelmet, értéket ad az emberi kapcsolatoknak. Azonosulás nélkül nincs szeretet, szerelem, barátság, kötődés, de még csak jó kollegiális kapcsolat sem. Az azonosulás hatására túllépünk saját határainkon, és új értelmet nyer földi tevékenységünk. Nem csak magunkért, hanem másokért is élünk.

A miniszter beszédében kiemelte: míg a zenei ösztöndíj célja, hogy a kiemelkedő tehetségeket támogassa, addig a másik ösztöndíjjal az önkéntes tevékenység dokumentálását kívánják támogatni, amely által minél többek, főleg a fiatalok figyelme felhívható az önkéntes segítségadás fontosságára. Az új köznevelési törvény szerint 50 óra közösségi szolgálatot kell vállalniuk a középiskolásoknak. Ezért is fontos, hogy a fiatalok átérezzék, hasznos tevékenységet végeznek a közösségi szolgálattal. A pozitív értékek és érzések így nem fognak elszigetelődni, hanem egyre általánosabbá, és a mindennapi élet részévé válnak.

Az ösztöndíj kettős célja a névadó szellemiségét jeleníti meg. Vásáry Tamás amellett, hogy világhírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és karmester, az önkéntes tevékenység is a mai napig fontos része életének.

Budapest, 2014. március 10.

Fotó: EMMI, Bartos Gyula