Balog Zoltán az ENSZ újraválasztott kisebbségügyi szakértőjével tárgyalt

Balog Zoltán ma hivatalában fogadta dr. Izsák Ritát, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március 27-i határozata értelmében újabb három éven át, 2017-ig vezeti a tanács Kisebbségi Fórumát.

Az emberi erőforrások minisztere gratulált a roma származású független kisebbségügyi szakértőnek mandátuma megújításához.  Hangsúlyozta: dr. Izsák Rita felelősségteljes nemzetközi pozíciója is bizonyítja, hogy a Magyarországon kialakult emberi jogi kultúrából mindenki meríthet, aki nyitott arra. Emellett pedig a lehetőségek adottak minden roma származású magyar ember számára, aki maga is tesz saját felemelkedéséért.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tegnap egyhangúlag választotta újra a pozícióra dr. Izsák Ritát. A testület döntött arról is, hogy a szakértőt ezentúl különleges jelentéstevő titulus illeti (UN Special Rapporteur on minority issues), amely – eddigi hatásköre változatlansága mellett – a korábbinál nagyobb hangsúlyt ad szerepének. A jelentéstevő továbbra is az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbség tagjai jogairól szóló deklarációjának gyakorlati alkalmazását hivatott elősegíteni a világszervezet 193 tagállamában.  Vezeti az ENSZ egyetlen kisebbségi testületének, a Kisebbségi Fórumnak munkáját és annak évenkénti üléseit.

Budapest, 2014. március 28.

Fotó: EMMI