Balog Zoltán egyezményt írt alá a macedón munkaügyi és szociális miniszterrel

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. november 20-án hivatalában fogadta Dime Spasov macedón munkaügyi és szociálpolitikáért felelős minisztert. A tárgyaláson a felek család- és népesedéspolitikával kapcsolatos kérdésekben egyeztettek, majd aláírták a magyar-macedón társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezményt. A találkozón részt vett Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének meghívására Magyarországra látogatott Dime Spasov macedón munkaügyi és szociálpolitikáért felelős miniszter. A magyar tárcavezető a tárgyaláson kiemelte: közös érdekünk Macedónia mielőbbi integrációja az Európai Unióba és a NATO-ba.
A felek egyetértettek abban, hogy mindkét ország az euro-atlanti szövetségben képzeli el jövőjét. Dime Spasov megköszönte Balog Zoltánnak, hogy Magyarország támogatja Macedóniát az európai felzárkózásban, s hozzátette: a folyamatos együttműködéssel tovább erősödnek a két ország kapcsolatai.
A magyar tárcavezető ismertette a Kormány család-és népesedéspolitikai intézkedéseinek részleteit. Dime Spasov elmondta, nem csak Magyarország és Macedónia, hanem a régió több országa is hasonló demográfiai problémákkal küzd, a jó gyakorlatok kölcsönös megismerésére feltétlenül szükség van. A macedón miniszter elismerően szólt arról, hogy Magyarországon az adórendszeren keresztül támogatjuk kiemelten a gyermekes családokat.  
A megbeszélést követően a tárcavezetők aláírták a magyar-macedón társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezményt, amely A kölcsönös előnyöket biztosít a két ország állampolgárai számára. A szerződés közvetlen célja a társadalombiztosítási és szociális biztonsági kapcsolatok rendezése, valamint ennek eredményeként a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése.
A felek egyetértettek abban, hogy a megállapodás nyomán további pozitív eredményeket várnak a családok megerősödésében és a gazdasági kapcsolatokban is.
Budapest, 2014. november 20.