Balog Zoltán oktatási, tudományos és kulturális megállapodást írt alá a bosnyák civil ügyekért felelős miniszterrel

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Sredoje Nović bosnyák civil ügyekért felelős miniszter oktatási, tudományos és kulturális megállapodást írt alá 2014. március 28-án, Budapesten.

A 2014-2016-os évekre szóló együttműködési program alapján 50 bosznia-hercegovinai hallgató tanulhat magyar felsőoktatási intézményekben, elsősorban az agrár, mérnöki, technológiai és műszaki tudományok területén. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramban részt vevő hallgatók ingyenesen, tandíj fizetése nélkül, magyar vagy angol nyelven folytathatják tanulmányaikat hazánkban.

A felek megállapodtak abban, hogy támogatják a közvetlen kapcsolatot és párbeszédet, a közös tudományos kutatást, tapasztalatcserét, konferenciák szervezését, valamint együttműködési megállapodások megkötését a két ország felsőoktatási intézményei és kutatóközpontjai között.

Magyarország és Bosznia-Hercegovina kiemelt figyelmet fordít a regionális és európai kulturális együttműködésre, valamint közös kulturális projektek támogatására. A megállapodásban kiemelt célként jelenik meg a nemzetközi fesztiválokon, kulturális rendezvényeken való kölcsönös részvétel.

A két ország ösztönzi a közvetlen kapcsolatok és együttműködések kialakítását a kulturális közintézmények, civil szervezetek és kulturális szövetségek között, valamint elősegíti a kulturális javak, az ingatlan és szellemi kulturális örökség kutatásával és védelmével foglalkozó múzeumok, galériák, kutató intézmények és szakmai szervezetek közvetlen együttműködését.

Budapest, 2014. március 28.

Fotó: EMMI, Bartos Gyula