Balog Zoltán: Orbánt azért támogatják, mert véleménye összhangban van a társadaloméval

Orbán Viktornak azért van erős támogatottsága Magyarországon, mert jó politikus, képes meggyőzni az embereket saját véleményéről és arról is, hogy ez összhangban van a társadalom véleményével – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című cseh napilap közölt szerdán.

Balog Zoltán május közepén, a 20. prágai nemzetközi könyvvásár megnyitásakor adott interjút a konzervatív cseh napilapnak.
A miniszter elmondta, hogy Magyarországnak szüksége van az erős politikusokra, mert az utóbbi húsz évet eltékozolták. „Huszonöt éve a posztkommunista államok élén álltunk. Ezelőtt öt éve pedig az utolsók voltunk. Patthelyzet volt, amit Orbán Viktornak sikerült feloldania. Az országban egy sor konkrét és nagy dolgot sikerült megvalósítani: megreformálni a közszolgálatot, az oktatást, a közigazgatást. A képviselők száma a felére csökkent, és még több mindent említhetnénk. Mindennek már két évtizeddel ezelőtt meg kellett volna történnie” – értékelt a miniszter.

Az ellenőrzés a választók kezében van – válaszolta a tárcavezető arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az erős kormány túlságosan is sok mindent tart ellenőrzése alatt az országban. “A választók döntik el, kit küldenek a parlamentbe. És minket választottak. Kétszer egymás után megkaptuk a szavazatok kétharmadát, és ez erős legitimitás” – hangsúlyozta. A Jobbik megerősödését firtató kérdésre Balog Zoltán kifejtette: “rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e jobb politikát csinálni”, mint a Jobbik. Hozzátette, hogy minden társadalomban van egy csoport, amely hajlik a szélsőség felé. “Jó politikával ezeket a szavazatokat 20 százalék alatt lehet tartani” – jegyezte meg.

Balog Zoltán az interjúban elmondta, hogy Magyarországon a romakérdést “országos problémaként” kezeli a kormányzat. “A romák ugyanis társadalmunk részét képezik, a mi jövőnk össze van kötve az ő jövőjükkel. Ez nemcsak emberi jogi probléma, hanem az állam jövőbeni fejlődési irányának egyik stratégiai kérdése is” – vélekedett az emberi erőforrások minisztere. Elmondta, hogy Magyarországon egyedi rendszere van a többség és a nemzetiségek együttélésének, a nemzetiségeknek saját önkormányzatuk van, és sikerült megoldani a nemzetiségek parlamenti képviseletét is.

MTI