Balog Zoltán szociális és családügyi díjakat adott át

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Czibere Károly, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Pro Voluntarius-, Pro Caritate-, Szent Kristóf-, és Esélyegyenlőségért díjakat adott át 2014. december 1-jén a Pesti Vigadóban.

 Balog Zoltán beszédében hangsúlyozta: a díjakkal azoknak a munkájára szeretnék felhívni a figyelmet, akik a hétköznapokban tesznek a szegényekért, a gyermekekért, a fiatalokért, a megváltozott munkaképességűekért, a fogyatékosokért, a rászoruló emberekért. A rászorulók egyéni életek és egyéni sorsok, és a díjazottak nemcsak a számokat látják, hanem az embert is. „Reménnyel tölt el bennünket, hogy élnek közöttünk olyan emberek, akik segítő kezet nyújtanak a társaik felé, akik nem hagynak magukra másokat, akik megmutatják, hogy így is lehet segíteni” – fogalmazott a miniszter. A hathatós segítséghez szükség van az állam, a kormány, az önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek és a segítő emberek összefogására – tette hozzá.

Novák Katalin kiemelte: a díjazottak többségét nem ismerheti a nagyközönség a színpadról, a filmvászonról, vagy a televízió képernyőjéről. Őket azok ismerik, akikkel nap mint nap foglalkoznak. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszönetet mondott a díjazottaknak, akik biztonságot és kiszámíthatóságot jelentenek a rászorulóknak.

Czibere Károly köszönetet mondott a díjazottaknak, akik embertársai és barátai azoknak, akik nehézséggel küzdenek, szenvednek, akik valamilyen terhet cipelnek.

A Pro Voluntarius-díjat az önkéntesség társadalmi elismertségének növelése, a közösségért, a közjó érdekében végzett önkéntes tevékenység vonzóbbá tétele céljából alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Szent Kristóf-díjat olyan személyiségek kaphatják, akik szakmai és emberi szempontból is kiemelkedőt teljesítenek a gyermekek és a hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek-és ifjúságügy területén.

A Pro Caritate-díj a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható.

Az Esélyegyenlőségért díj az esélyteremtés előmozdítása terén elért kiemelkedő eredmények, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak érvényesítéséhez és e jogok, valamint az emberi méltóság védelmében való fellépés és védelem minél szélesebb körű érvényesítése és népszerűsítése területén végzett kiemelkedő tevékenységért adományozható.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Szent Kristóf-díjat adományozott:

Domszky András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztályának főtanácsadója,

Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke,

Tóth Edina, a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógiai asszisztense részére.

Az esélyegyenlőség előmozdítása, megteremtése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Esélyegyenlőségért-díjat vehetett át:

Hozleiter Fanny, író, blogger,

Járóka Lívia Renáta, szociálantropológus,

a Szekszárdi Kék Madár Alapítvány képviselője.

A közjó ellátása, a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pro Voluntarius-díjban részesült:

a Gödi Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Mentor Csoportja,

Szabóné Kállai Klára, a békéscsabai Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó klinikai szakpszichológusa, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke,

Velkey Balázs Ferenc, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese,

a Pécsi Szociális Háló Egyesület.

A gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja és a hátrányos helyzetben lévők támogatása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Caritate-díjat vett át:

Asztalosné Zupcsán Erika, az Erzsébet Utalvány Forgalmazó Zrt. fejlesztési igazgatója,

dr. Dénes Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat egyesített Csecsemőotthonának klinikai szakpszichológusa, a Mózeskosár Egyesület munkatársa,

Lenhofferné Salamon Éva, a kaposvári SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény SzocioNet Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Gyermekjóléti Csoportjának családgondozója,

Mórucz Lajosné Maczkó Gabriella, a Gólyahír Egyesület elnöke, alapítója,

Piritiné Gécsek Ibolya, Keszthely Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye Szivárvány Bölcsőde bölcsődevezetője,

Steinbach Sándor Lászlóné, a Down Alapítvány Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat vezetője,

Szabóné Varga Valéria, a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdő Idősek Otthona intézményvezetője,

Szendrák Dóra, a miskolci Regionális Civil Központ Alapítvány ügyvezető elnöke,

Táncsics Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízott főosztályvezető-helyettese,

Varga Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága Felsővárosi Óvodájának gyógypedagógiai asszisztense,

Borsyné dr. Kovács Zsuzsanna, a Baranya Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala hivatalvezetője,

Dr. Marie-Theres Thiell, az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató NyRT Igazgatóságának elnöke,

Dallos Rita, a hévizi Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója,

Rácz Sarolta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltség gazdasági főosztályvezető-helyettese,

Szarkáné Németh Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője,

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója,

Victor Dániel, a nemesbikki Béthel Református Szeretetotthon Idősek Otthonának intézményvezetője.

Budapest, 2014. december 1.