Ifjúsági szállást adott át Kömlődön Balog Zoltán

Harmincnégy fiatal elhelyezésére szolgáló ifjúsági szálláshelyet adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Komárom-Esztergom megyei Kömlődön április 1-jén.

A szálláshelyet a Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények lakóotthonának tetőterében alakították ki. A miniszter a település református templomában a szálláshely átadása előtti hálaadó istentiszteleten hangsúlyozta: a fiataloknak közösségre van szükségük. Elmondta, fontos, hogy magyarok vagyunk, és a Kárpát-medencei magyarok közösségéhez tartozunk, fontos a hitbeli közösség, de ebben a közösség a lényeg.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott bejelentette, hogy fűtéskorszerűsítésre és napelemekre 41 millió forintot nyert a lakóotthon, a fogyatékosokat támogató szolgálat egy kisbuszt kapott, amellyel a környező településekről könnyebben juttathatják el a foglalkoztatóba a fogyatékkal élőket. Bogáth István, a helyi református gyülekezet gondnoka elmondta: a szálláshely kialakításához a Rendezett Életek Világa Alapítvány nyújtott be pályázatot. Az alapítványt az intézményben gondozott fogyatékkal élők szülei alapították. A pályázaton mintegy 16 millió forintot nyertek. A 310 négyzetméteres tetőtérben nyolc szobát alakítottak ki a hozzájuk tartozó kiegészítő helyiségekkel. A májustól októberig működő szálláshelyen összesen 34 vendéget helyezhetnek el. Elsősorban a velük kapcsolatban álló, szintén értelmi fogyatékosokat gondozó intézményekből várnak idelátogatókat.

A szálláshely valamennyi berendezési tárgya, háztartási eszközökkel együtt a református egyház kapcsolatai révén adományként érkezett Németországból. Kömlőd református egyházközsége az elmúlt 8 év alatt 260 millió forint támogatást nyert el. Az összegből foglalkoztatóházat, majd lakóotthont és támogató szolgálatot hoztak létre középsúlyos és halmozottan fogyatékos felnőtteknek, miután 2004-ben az önkormányzattól romos állapotban visszakapták a gyülekezet egykori általános iskoláját. A több épületből álló intézményben ötven fogyatékkal élő felnőttet foglalkoztatnak.

 MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula