Kampányt indít az Ökumenikus Segélyszervezet a kapcsolati erőszak ellen

Az első Facebook-poszt megosztásával vette kezdetét az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) kapcsolati erőszak elleni figyelemfelhívó kampánya április 17-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló kezdeményezést Balog Zoltán miniszter és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója indította el a budapesti sajtótájékoztatón.

A szemléletformáló kampány célja felhívni a figyelmet a kapcsolati erőszak jelenségére elgondolkodtató plakátokkal, újsághirdetésekkel, tévé- és rádiószpotokkal, valamint továbbítani az üzenetet: vedd észre, ha valami nincs rendben, ne félj szólni, segítséget kérni, ha a környezetedben kapcsolati erőszakot tapasztalsz – mondta el Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: az ÖS komoly szakmai és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a bántalmazottak segítésében.

A szervezet évek óta több családok átmeneti otthonában biztosít a kapcsolati erőszak áldozatai számára védett elhelyezést, a krízishelyzetből való kilábaláshoz segítséget nyújtó központot, 2012 októbere óra pedig titkos menedékházat is működtet. Emellett vezető koordinációs szerepet töltött be a hasonló központok működési rendjének kialakításában, a vonatkozó jogszabályok előkészítésében.

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés 2012. szeptember 17-én elfogadott határozatában egyetértett az akkoriban még családon belüli erőszaknak nevezett jelenség önálló büntetőjogi törvényi tényállásban történő szabályozásáról szóló népi kezdeményezéssel, amelyet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke indított. A 2013. július 1-jével hatályba lépett új Btk. önálló büntetőjogi tényállássá tette a kapcsolati erőszakot. A miniszter elmondta: Magyarország 2014. március 14-én csatlakozott az Európa Tanács nőkkel szembeni és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és megelőzéséről szóló Isztambuli Egyezményéhez, amelynek így már összesen 33 ország a részese.

Lehel László kiemelte: a segélyszervezet elkötelezett a témában, ez a szemléletformálási akció az elgondolkodás irányába visz mindannyiunkat. Mint mondta, az erőszak problémáját nem lehet csupán egy csoportra leszűkíteni, mivel ez bárkivel előfordulhat. A bántalmazottakhoz szóló üzenetben azt fogalmazzák meg, hogy nem szabad szégyellni az őket ért erőszakot és minél előbb szólni kell. A közösség figyelmét pedig arra hívják fel, hogy több figyelmet kell a prevencióra fordítani és széleskörű összefogásra van szükség. A segélyszervezet weboldalán külön linket találnak az érdeklődők a témáról. Az elmúlt időszakban fontos lépések történtek e téren, fejlődés tapasztalható a kormányzat és a szervezetek részéről is – hangsúlyozta az elnök-igazgató.

MTI-EMMI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula