Megnyílt a Pesti Vigadó

Megnyílt március 14-én a felújított Pesti Vigadó, amelynek jelképes kulcsát Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökének. Az ünnepségen jelen volt Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is, köszöntőt mondott Tarlós István főpolgármester.

Azért ünnepeljük a Pesti Vigadó megújulását és a Magyar Művészeti Akadémiát március 15. előestéjén, mert a magyar művészet egyik szülője mindig a szabadság volt – fogalmazott köszöntőjében a miniszter, hozzátéve: a teljes műemléki rekonstrukción átesett épületnek azért az MMA lett a tulajdonosa, mert a művészet szabad, és mert “a művésznek mindig van hazája, otthona” is.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy tavaly október 23-án már a megújult Zeneakadémiát ünnepelték, régi fényében pompázik a Mátyás-templom, elindult a múzeumi negyed előkészítése, amelyre a legnagyobb nemzetközi építészeket várják és néhány éven belül felépül majd a Rubik Ernő-múzeum is. “A magyar kultúrában nagy lehetőség az MMA, melynek értelme az, hogy azokra bízzuk a kultúra szervezését és támogatását, akik erre a legelhivatottabbak: magukra a művészekre” – fogalmazott a miniszter, aki köszöntője után átadta a Vigadó jelképes kulcsát Fekete Györgynek.

Az MMA elnöke a kulcs átvétele után ígéretet tett arra, hogy az MMA “hűséges, tisztességes és színvonalas” gazdája lesz a Vigadónak. Fekete György azt is hangsúlyozta, hogy az újjászületett Pesti Vigadó minden művészeti ág otthona lesz, ahol bizonyítani lehet az élő magyar művészet sokféleségét. Felidézte: az MMA két éve vált “nagykorúvá”, ekkor történt meg ugyanis az akadémia köztestületté alakítása. “Jogokat kaptunk és kemény kötelezettségeket” – emlékeztetett, hozzátéve: ekkor gyorsult fel a belső szellemi építkezés, a hivatali szervezet kiépítése és új művészeti együttműködések kialakítása. Az Országgyűlés az MMA-t nevezte meg mint a Pesti Vigadó új tulajdonosát, mint gazdáját egy olyan művészeti központnak, ahol bizonyítani lehet és kell az élő magyar művészet sokféleségét, a nyolc művészeti ág életképességét – közölte az MMA elnöke, hozzátéve, hogy a Vigadó konferenciáknak is otthont ad majd.

Tarlós István beszédében azt hangsúlyozta, hogy a jelentős erőfeszítésekkel, szorgos munkával felújított Pesti Vigadó a főváros egyik éke lesz. “Budapest a világ kulturális turizmusának egyik jelentős célpontja. Jó érzés számomra, hogy ez a lehetőség a Pesti Vigadóval tovább bővül. Ezekben a napokban Budapest gyarapodása látványosan is érzékelhetővé válik. A belvárosban sok minden épül, de külső területeken is. Terveink a lehetőségeinkkel összhangban állnak, igyekszünk behozni az évtizedes lemaradásokat, újítani és korszerűsíteni a város számos középületét” – fejtette ki Tarlós István.

A főpolgármester felidézte, hogy 200 esztendeje annak, amikor Pollack Mihály tervei alapján a Duna-part ékkövévé vált az épület, amelyet később, a forradalom leverése után méltatlanul romboltak le. Az új Vigadót Feszl Frigyes tervei alapján építették fel és 1865-ben avatták, a kívül-belül impozáns épületben a 19. század második felében otthonra lelt a gyorsan fejlődő főváros kulturális élete.

“Világhírű kulturális események, nagyszerű bemutatók, találkozók fémjelzik ezt az időszakot. A következő évtizedekben Liszt, Bartók, Kodály és más budapesti művészek tették a Pesti Vigadót a kulturális világ kiemelt szórakozóhelyévé. Történelmi tapasztalat, hogy a nagyvárosok csak a művészet és a kultúra megtartásával és ápolásával lehettek igazán nagyok. Ma is sokszínű Budapest kulturális élete, eseményei és programjai vonzóak a hazai közönség és az idelátogató külföldiek számára” – mondta Tarlós István.

A gálaünnepségen jelen volt Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök mellett Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye, valamint Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is. Az ünnepi műsorban először Balassa Sándor két trombitára és két kürtre komponált Kapunyitó zenéjének IV. és V. tételét Winkler Balázs, Komlóssy Gábor, Berczeli Krisztina és Tóth Balázs, a Zuglói Filharmónia rézfúvós kvartettje adta elő, majd Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét Bogányi Gergely adta elő Medveczky Ádám vezényletével. Makovecz Imre építész, az MMA alapítója és örökös tiszteleti elnöke munkásságát Dávid Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja méltatta, majd a megnyitó közönsége megtekinthette az épület 5-6. emeletén a Makovecz Imre-életműkiállítást. A Feszl Frigyes által tervezett, 1864-re felépült Pesti Vigadó felújítása során új terekkel, többek között az 5-6. emeleti kiállítóhellyel gazdagodott. A jövőben az MMA összművészeti rendezvényközpontjaként működő Pesti Vigadó bekerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál helyszínei közé is.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula