Számítógépeket kapott a Johannita Segítő Szolgálat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Johannita Segítő Szolgálat képviselőjével közösen 50 darab jó állapotú, használt számítógépet vett át 2014. március 21-én az EMMI Tükörtermében.

A gépeket a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a T-Systems Zrt. közös akció keretében ajánlotta fel. A korábban a közigazgatásban használt, hibátlan állapotú, működőképes számítógépeket a Szolgálat által kimondottan időskorúak számára létrehozott, a digitális kommunikációt segítő projekt megvalósításában hasznosítják.

A www.join-in.hu egy idősek kisközösségei részére alkotott internetes portál, melyet a facebookhoz hasonló funkciókkal, életkornak megfelelő tartalmakkal és kezelhetőséggel, önkéntesek igényei alapján alakított ki a Johannita Segítő Szolgálat Budapest-Belvárosi csoportja, a Bull Magyarország Kft., valamint egy nemzetközi fejlesztői konzorcium, a MAG Zrt. segítségével.

A fejlesztés célja az egyedül élő szép korúak szociális elszigeteltségének enyhítése. A portál tartalmainak rendszeres használata ezen kívül hozzájárul a felhasználók szellemi és fizikai egészségének szinten tartásához is. Az internetes oldalon szereplő tartalmak egyedüli vagy csoportos játékok, illetve torna és gyógytorna gyakorlatok, melyek végezhetők egyedül, vagy adott időpontban gyógytornász segítségével.

Ez a projekt jó példája az idősek kreatív módon történő segítésének. A portál rendszeres használatával lehetőség nyílik továbbá egyes betegségek korai felismerésére, ezáltal az ideális gyógyszerelés beállítására és a megfelelő rehabilitációra is.

Az adományozott gépeket a Sylvester János Gimnázium diákjai helyezik ki és tartják karban az iskolai közösségi szolgálat keretében.

A projekt magyarországi megvalósítását a német Johannita GMBH és a Johannita Rend Magyar Tagozata 2013 novemberében Johannita Innovációs Díjjal tüntette ki.

Az oldal német nyelven is elérhető (www.join4fun.eu).

Budapest, 2014. március 21.